ESG for SMV’erne – alt du bør vide

ESG for SMV’erne – alt du bør vide

ESG, et af de mest aktuelle emner inden for forretningsverdenen, har i de seneste år fået betydelig opmærksomhed. På trods af dets relevans, kan mange stadig føle sig forvirrede over, hvad ESG egentlig indebærer og om det rammer dem nu eller i fremtiden.

Tidligere blev ESG primært brugt af store børsnoterede virksomheder til at kommunikere deres bæredygtighedsstrategier. Men i dag spiller det også en central rolle for små og mellemstore virksomheder (SMV’er), især fordi samarbejdspartnere og kunder i stigende grad efterspørger bæredygtighedsdata fra deres værdikæde.

Hvad er ESG

ESG står for Environmental, Social, og Governance – tre centrale faktorer, der bruges til at evaluere en virksomheds bæredygtighed og samfundsansvar. ESG hjælper virksomheder med at strukturere deres indsats inden for bæredygtighed og sikrer, at de kommer hele vejen rundt om deres miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige ansvar. For mange virksomheder er ESG blevet en nøgle til at kommunikere deres engagement i bæredygtighed på en mere målbar og standardiseret måde.

Mens CSR (Corporate Social Responsibility) og ESG har nogle overlap, fokuserer CSR oftest på etiske forpligtelser og frivillige initiativer, mens ESG er mere data- og målingsorienteret. ESG bruges ofte i finansielle analyser og investeringsbeslutninger, hvor CSR er bredere og mere etisk motiveret.

ESG består af tre hovedkomponenter:

    • Miljø (Environmental): Dette dækker over en virksomheds indvirkning på miljøet. Faktorer som energiforbrug, vandforbrug, affaldshåndtering og klimaaftryk er centrale elementer her.
    • Sociale forhold (Social): Sociale faktorer relaterer sig til virksomhedens medarbejdere, lokalsamfund og andre interessenter. Det kan være mangfoldighed, arbejdsforhold, sundhed og sikkerhed, samt relationer til lokalsamfundet.
    • Ledelse (Governance): Governance handler om virksomhedens interne processer, beslutningstagning, gennemsigtighed og forretningsetik. Effektiv governance sikrer ansvarlig ledelse og gennemsigtighed.
"Et godt tip er at søge inspiration fra andre virksomheder, der laver deres første ESG-rapport."

Er ESG-rapportering et krav for SMV’er?

ESG-arbejde og rapportering er ikke et krav for alle virksomheder. I første omgang gælder de nye regler kun for en bestemt type virksomheder, som er forpligtet til at rapportere deres ESG-data.

Selvom ESG-rapportering endnu ikke er obligatorisk for alle, vil de nye krav alligevel påvirke langt de fleste erhvervsdrivende. De omfattede virksomheder skal nemlig
rapportere på hele deres værdikæde, hvilket også inkluderer leverandører og samarbejdspartnere.

Dette betyder, at små og mellemstore virksomheder (SMV’er) indirekte bliver påvirket. Mange SMV’er vil opleve, at deres kunder og partnere kræver bæredygtighedsdata til brug i deres egne ESG-rapporter.

Det vedtaget CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)
fastslår følgende:

    • Fra 1. januar 2024: Virksomheder af interesse for offentligheden (hovedsageligt, men ikke afgrænset til, børsnoterede selskaber, banker og forsikringsselskaber) med over 500 medarbejdere skal rapportere fra 2025
    • Fra 1. januar 2025: Andre store virksomheder som overskrider to ud af tre af

følgende, to regnskabsår i træk skal rapportere fra 2026

      • +250 ansatte
      • +313 mio. DKK i nettoomsætning
      • +195 mio. DKK i balancesum.
    • 1. januar 2026: Børsnorterede *SMV’er skal så vidt muligt følge CSRD’et. Nogle kan modtage dispensation for at udskyde rapportering indtil 2028. Hvis ikke, skal de rapportere fra 2027.

Fordele ved at arbejde med ESG for virksomheder

Virksomheder, der arbejder målrettet med bæredygtighed, har en klar konkurrencefordel på flere områder. De virksomheder, der integrerer bæredygtighed i deres strategi, oplever ofte bedre vilkår, når de skal indhente kapital.

Samtidig kan en effektiv ESG-strategi være afgørende for at tiltrække og fastholde talent, ligesom den kan styrke virksomhedens positionering af produkter og ydelser på markedet.

Nye lovkrav er en væsentlig drivkraft bag det øgede fokus på ESG-rapportering, men mange virksomheder motiveres også af ønsket om at være socialt ansvarlige. I flere brancher er det desuden kunderne, der efterspørger bedre ESG-data, hvilket skaber et øget pres for at levere gennemsigtighed.

Der er flere vigtige grunde til, at små og mellemstore virksomheder (SMV’er) allerede nu bør begynde at arbejde med bæredygtighedsrapportering:

  • SMV’er er ofte en del af forsyningskæden for større virksomheder og vil blive
    bedt om at levere ESG-data.
  • Offentlige udbud lægger stigende vægt på grønne initiativer, hvor bæredygtighed ofte
    vægtes højere end prisen.
  • Bankerne og investorerne har stort fokus på den grønne omstilling.
  • Medarbejdere ønsker at arbejde for virksomheder, der tager ansvar for miljøet, hvilket
    er afgørende for fastholdelse og rekruttering.
  • Kunderne har en voksende tendens til at vælge bæredygtige produkter og tjenester.

Selvom ESG-rapportering ikke er et lovkrav for alle små og mellemstore virksomheder, bliver det i højere grad en “license to operate”. ESG-arbejdet er både en nødvendighed for at kunne agere på markedspladsen og en mulighed for at skabe konkurrencemæssige fordele.

Hvad skal en ESG-rapportering indeholde – Kom sikkert i gang

For virksomheder, der ikke er lovmæssigt forpligtede til at lave ESG-rapportering, er der ingen faste regler for, hvordan rapporten skal se ud. For virksomheder, der er forpligtet til at rapportere, gælder der særlige regler under ESRS (European Sustainability Reporting Standards).

Disse standarder imødekommer kravene i CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), og mens CSRD fastlægger rapporteringskravene, leverer ESRS den metodiske ramme for rapportering.

Det vigtigste er at skabe et solidt fundament, som kan udbygges år for år. Dette sikrer, at virksomheden ikke skal starte fra bunden, når ESG-kravene eventuelt bliver gældende for dem.

Et godt tip er at søge inspiration fra andre virksomheder, der laver deres første ESG-rapport. Du kan finde eksempler på førstegangs-rapporter her.

EU arbejder heldigvis på at give de små og mellemstore virksomheder mere klarhed på området ved at udvikle frivillige standarder også kendt som VSME (Voluntary Standard for SMEs). Når disse retningslinjer bliver tilgængelige, vil de fungere som en praktisk vejledning for SMV’er, der ønsker at rapportere om bæredygtighedsdata.                

Er du en SMV, der overvejer at komme i gang med ESG?

Bliv klædt godt på til at styrke din virksomheds bæredygtighedsindsats og skabe værdi for både dig og dine interessenter.

Referencer

Hvad siger vores kunder?

Mere end 95% kundetilfredshed.

Quote Icon
Star IconStar IconStar IconStar IconStar Icon

Jeg kan kun anbefalde at bruge dem, hvis du ønsker et frisk syn på tingene. De har virkelig noget at byde på.

Jesper Holm-Pedersen
Medejer af EINFACH ApS
Quote Icon
Star IconStar IconStar IconStar IconStar Icon

From start to finish, the team provided unparalleled support. They truly understood our needs and delivered results that surpassed our expectations.

Review Main 02
Michael Smith
Managing Director
Quote Icon
Star IconStar IconStar IconStar IconStar Icon

The team at exceeded our expectations with their strategic insights and innovative solutions. Their professionalism and dedication to our success were truly remarkable.

Review Main 03
Sophia Johnson
Founder of UrbanWave Solutions
Quote Icon
Star IconStar IconStar IconStar IconStar Icon

Thanks to Casho, we streamlined our operations and achieved our growth goals. Their hands-on approach and expertise made a real difference for our business

Review Main 04
James Carter
COO of PrimeLogistics
Quote Icon
Star IconStar IconStar IconStar IconStar Icon

From day one, Casho demonstrated professionalism and a genuine commitment to our success. Their innovative approach helped us reach new heights

Review Main 05
Chris Walker
Head of Operations
Review Left Arrow
Review Right Arrow
95%
Kundetilfredshed.
FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe varer et samarbejde med jer?
Newsletter Icon
Samarbejde I kun med virksomheder i Jylland?
Newsletter Icon
Hvad kan du forvente af et samarbejde?
Newsletter Icon
Hvilken type virksomhed er jeres ekspertise?
Newsletter Icon